You are currently viewing Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
lazarouendo.gr

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Τί είναι ο θυρεοειδής αδένας:

   Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που φυσιολογικά βρίσκεται στο κάτω εμπρόσθιο μέρος του τραχήλου. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες εκκρίνονται στο αίμα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε κάθε ιστό του σώματος και βοηθούν στην ορθή διαχείριση της ενέργειας, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυών, του γαστρεντερικού και άλλων οργάνων. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια από τις θυρεοειδοπάθειες που μπορεί να εκδηλωθούν.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto:

   Δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα που να εκδηλώνονται μόνο στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και να είναι παθογνωμονικά της νόσου.

Η θυρεοειδίτιδα συνήθως εξελίσσεται πολύ αργά, κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Έτσι τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να μην έχουν συμπτώματα κατά τα αρχικά στάδια εκδήλωσης της νόσου, ακόμα και όταν τα χαρακτηριστικά αντισώματα της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (ΤΡΟ) ανιχνεύονται στις αιματολογικές εξετάσεις.

Η θυρεοειδική υπεροξειδάση (ΤΡΟ) είναι ένα ένζυμο που παίζει ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Αν η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προκαλέσει την κυτταρική καταστροφή και χαμηλά επίπεδα έκκρισης θυρεοειδικών ορμονών στην περιφέρεια, οι ασθενείς θα αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • κόπωση

  • υπνηλία

  • κατακράτηση υγρών και μικρή αύξηση του σωματικού βάρους

  • αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

  • δυσκοιλιότητα

  • ξηρό δέρμα

  • κατάθλιψη

  • μυϊκούς πόνους

  • μειωμένη αντοχή στην άσκηση

  • διαταραχές περιόδου στις γυναίκες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή οδηγεί στην αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδή (βρογχοκήλη), η οποία προκαλεί αποφρακτική συμπτωματολογία όπως δυσφορία στο λαιμό, δύσπνοια, ή δυσκολία στην κατάποση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto:

   Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto τίθεται όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, συνοδευόμενα συχνά από βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα), κατά την κλινική εξέταση του θυρεοειδούς  και εργαστηριακές τιμές ενδεικτικές υποθυρεοειδισμού.

   Αυτές είναι η ανύψωση της τιμής της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), με ή χωρίς ελάττωση των επιπέδων της ελεύθερης θυροξίνης [Free Τ4]). Τα αντισώματα της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης είναι συνήθως αυξημένα.

Περιστασιακά, η νόσος μπορεί να διαγνωστεί νωρίς, ειδικά σε άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της θυρεοειδικής νόσου. Τα ΤΡΟ αντισώματα μπορεί να είναι θετικά, όμως τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να είναι φυσιολογικά ή μπορεί να παρατηρηθεί ήπια μεμονωμένη αύξηση της TSH. Η συμπτωματολογία του υποθυρεοειδισμού μπορεί να είναι απούσα.

Πώς αντιμετωπίζεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto:

   Οι ασθενείς με αυξημένα αντισώματα TPO, αλλά φυσιολογικές εργαστηριακές τιμές θυρεοειδικής λειτουργίας (TSH και ελεύθερη T4) δεν απαιτούν θεραπεία.

   Ασθενείς με ελαφρώς αυξημένη TSH (υποκλινικός υποθυρεοειδισμός), δεν είναι απαραίτητο οτι θα χρειαστεί να λάβουν φαρμακευτική αγωγή και καλό είναι να επαναλάβουν την εξέταση μετά από 3-6 μήνες, εφόσον αυτό δεν έχει ήδη γίνει.

   Για τους ασθενείς με έκδηλο υποθυρεοειδισμό (αυξημένα TSH και χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς) συνιστάται έναρξη θεραπείας υποκατάστασης της θυρεοειδούς ορμόνης.

   Η συνθετική λεβοθυροξίνη λαμβάνεται από το στόμα στην κατάλληλη δόση, είναι φθηνή θεραπεία, αποτελεσματική στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων της θυρεοειδικής ορμόνης, και οδηγεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού.

   Οι περισσότεροι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto απαιτούν δια βίου θεραπεία με λεβοθυροξίνη. Για την εύρεση της κατάλληλης δόσης λεβοθυροξίνης, ιδιαίτερα κατά την έναρξη θεραπείας, πιθανώς να χρειαστεί έλεγχος της TSH ανά 6-8 εβδομάδες μετά από κάθε αναπροσαρμογή της δοσολογίας για την επίτευξη του ευθυρεοειδισμού.

Όταν λεβοθυροξίνη λαμβάνεται στην κατάλληλη δόση, δεν έχει παρενέργειες. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται ανεπαρκώς, η TSH ορού παραμένει αυξημένη και οι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν επίμονα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Εάν η δόση είναι υπερβολική, TSH ορού καταστέλλεται και οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα λόγω φαρμακευτικού υπερθυρεοειδισμού ή άλλες επιπλοκές.

 

Λάζαρος Λαζάρου MD, Ενδοκρινολόγος

Πηγή: American Thyroid Association