Τί είναι η παρακέντηση FNA θυρεοειδούς;
Η παρακέντηση θυρεοειδούς με λεπτή βελόνη (FNA) είναι μια διαδικασία κατά την οποία λαμβάνεται υλικό για ιστολογικό έλεγχο. Είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό παρουσίας καρκίνου.
Η παρακέντηση γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Έτσι εξασφαλίζεται:
α) ασφάλεια από πιθανή κάκωση παρακείμενων αγγείων
β) λήψη υλικού από τον όζο και όχι από παρακείμενο ιστό
γ) λήψη υλικού από την πιο ύποπτη περιοχή του όζου.
Η υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη FNA είναι η πλέον ανώδυνη, ανεκτή από τον ασθενή, τραυματίζοντας ελάχιστα και με σπανιότατες επιπλοκές (αιμορραγία, οίδημα και φλεγμονή). Αν η διαδικασία γίνει σωστά η ευαισθησία της ξεπερνά το 95%, ενώ η ειδικότητα είναι πάνω από 90% (ανάλογα με την ιστολογική διάγνωση). Τα αποτελέσματα της βιοψίας ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, σύμφωνα με το σύστημα Bethesda:
- Ανεπαρκές δείγμα: Το υλικό που λήφθηκε με την παρακέντηση δεν περιέχει επαρκή αριθμό καλοήθων κυττάρων για να τεθεί με ασφάλεια η διάγνωση (εκτός κάποιων εξαιρέσεων, ως επαρκές δείγμα θεωρείται πάνω από 6 ομάδες θυλακικών κυττάρων που η κάθε μια έχει τουλάχιστον 10 κύτταρα). Αυτό σχετίζεται είτε με την εμπειρία του ιατρού, είτε με τη σύσταση του όζου, πχ συμβαίνει συχνότερα σε κυστικούς, έντονα απόηχους συμπαγείς όζους ή σε όζους με έντονη αγγείωση που το υλικό είναι αιματηρό. Η πιθανότητα καρκίνου σε αυτή την περίπτωση είναι 1-4%. Εάν το δείγμα είναι ανεπαρκές η FNA επαναλαμβάνεται.
- Αρνητικό για κακοήθεια, καλοήθες οζίδιο: Σε αυτή την περίπτωση, η πιθανότητα να υπάρχει καρκίνος και να μήν ανιχνευτεί με την παρακέντηση είναι πολύ μικρή, κάτω του 3%. Οι ασθενείς όμως πρέπει να συνεχίσουν την παρακολούθηση κλινικά και υπερηχογραφικά σύμφωνα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου τους.
- Άτυπο ή ακαθόριστο: Αυξάνει το ποσοστό κακοήθειας κατά 20% περίπου και κατά περίσταση συστήνεται είτε επανάληψη της FNA, είτε χειρουργική αφαίρεση του αδένα.
- Θηλακιώδης βλάβη: Ποσοστό κακοήθειας περίπου 30%
- Ύποπτο για κακοήθεια
- Κακοήθης όζος