You are currently viewing Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 είναι μια ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ή εφηβική ηλικία και έχει αυτοάνοση αιτιολογία, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει επιτίθεται και καταστρέφει τα β – κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική έκκριση ινσουλίνης. Περίπου το 5-10% του συνόλου των διαβητικών ασθενών πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. To 85% των περιστατικών με ΣΔτ1 εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών με μέση ηλικία εμφάνισης τα 14 έτη.

Δεν είναι σαφώς γνωστή η ακριβής αιτιολογία του Διαβήτη τύπου 1 αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο. Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από αδυναμία του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη. Τα άτομα με διαβήτη αυτού του τύπου πρέπει να λαμβάνουν εξωγενώς ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Περίπου 1 στα 300 παιδιά & έφηβοι έχουν διαβήτη τύπου 1.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έχει φανεί να επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1. Οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 επηρεάζονται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επομένως, ο διαβήτης τύπου 1 δεν είναι μία ‘αμιγώς’ γενετική διαταραχή.

Αντιθέτως, είναι το αποτέλεσμα κάποιας αλληλεπίδρασης μεταξύ του περιβάλλοντος και της γενετικής προδιάθεσης για ανάπτυξη διαβήτη. Έχει ακόμα βρεθεί ότι ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικότητες ή φυλές ο ΣΔτ1 έχει διαφορετικά ποσοστά εμφάνισης.

Συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 1

  • Ανεξήγητα γρήγορη απώλεια βάρους
  • Πολυδιψία
  • Ευερεθιστότητα
  • Θολή όραση
  • Αδυναμία και υπερβολική κόπωση λόγω απώλειας πρωτεϊνών, νερού και ηλεκτρολυτών
  • Ξηρότητα, κνησμός δέρματος
  • Λοιμώξεις ή τραύματα που αργούν να επουλωθούν

Επιπολασμός

Στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη 24.785 άνθρωποι εμφανίζονται να νοσούν με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (13.323 αγόρια και 11.463 κορίτσια). Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 1 είναι στο 3,4% του συνόλου του πληθυσμού με Διαβήτη και 0,24% στο σύνολο όλου του πληθυσμού. Επίσης φάνηκε ότι στα αγόρια εμφανίζεται συχνότερα από ότι στα κορίτσια (0,26 έναντι 0,24%). Ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση του επιπολασμού του ΣΔτ1 κατά 2-5% όπως φαίνεται από μεγάλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Θεραπεία

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 είναι χρόνιο νόσημα και απαιτεί εφ’όρου ζωής θεραπεία με ινσουλίνη. Αρκετά συχνά με την έναρξη της θεραπείας με ινσουλίνη, παρατηρείται κάποια βελτίωση της νόσου, που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και άρα από μείωση της χορηγούμενης δόσης ινσουλίνης («μήνας του μέλιτος»), που δυστυχώς είναι παροδική, αφού διαρκεί συνήθως μήνες και πολύ σπάνια περισσότερο.

Δύο είναι οι μέθοδοι για την πρόσληψη ινσουλίνης. Είτε μέσω ένεσης είτε μέσω αντλίας ινσουλίνης. Ειδικά στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που η διάγνωση γίνεται στην παιδική ηλικία, οι μέθοδοι χορήγησης παίζουν σημαντικό ρόλο αφού μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία του παιδιού και εν τέλει τη σωστή προσέγγιση στην απαραίτητη θεραπεία.